2013. január 23., szerda

Mit játszunk egy 8 hónapos babával

Forrás:ITT
Ebben az időszakban egy új, izgalmas korszak kezdődik a baba (és szülei) számára. A helyváltoztatás megtanulásával kinyílik a világ, és minden nap valamilyen új, érdekes felfedeznivalót hoz. A baba egyre többet kommunikál, egyre jobban érdeklik a közös tevékenységek.

Játékdoboz
Sípoló, zajos, zenélő játékok: élvezi, ha újból és újból meghallgathatja ugyanazt a dallamot, ha önállóan hangot tud csiholni a játékból. Vásárlás előtt – gondolva a saját idegeinkre is – hallgassuk meg, milyen hangokat ad ki a játék.
  • nyomásra hangot adó játékok – legyen könnyű megnyomni, tenyérrel csapkodni,
  • madzagos játékok, amelyek hangot adnak, mozognak,
  • foglalkoztató asztalok, melyeken többfajta gomb, billentyű, figura, fogantyú ad ki hangot, indít be mozgást: pörgő-forgó hengereket, tárcsákat.
Fürdőjátékok: kiválóan elszórakoztatják a babát fürdés közben. Használat után töröljük szárazra, vagy játéktartó hálóban akasszuk a kád fölé, ahol lecsöpöghet. Rendszeresen mossuk el őket.
  • vízen úszó műanyagállatok, labdák,
  • vízzel megtölthető játékok, műanyagpoharak,
  • csempére, kád szélére rögzíthető figurák,
  • vízhatlan könyvek
Pakolnivalók: mivel a baba lelkesen pakolgatja ki-be a kisebb tárgyakat a nagyobba, adjunk neki bármilyen dobozt, kisvödröt, kistálat, és bele való kisebb tárgyakat. Ügyeljünk, hogy ezek ne legyenek olyan kicsik, amiket véletlenül lenyelhetne.
Háztartási eszközök: veszélytelen háztartási eszközöket – fakanalak, műanyag tálak, tányérok stb. – már adhatunk a kezébe, egy darabig elszórakoztatja magát velük, amíg mi dolgozunk.
Mit játsszunk vele?
Elérkezett az első könyvek ideje. Ültessük a babát az ölünkbe, és együtt nézegessük, „olvassuk” a könyveket. Olyanokat vegyünk neki, amelyekben egyszerű, könnyen értelmezhető, színes ábrák vannak. Nagyon jók erre a célra a szavakat tanító könyvek, állatos leporellók, ahol egy-egy oldalon csak egy-egy tárgy, állat képe van. Kemény lapokból álló könyveket, leporellókat vegyünk, ezeket könnyebben tudja majd lapozgatni is később. Olvasás után tegyük el a könyvet, ne keverjük a játékai közé.
Fejből is mesélhetünk a babának. Hat hónapos kortól körülbelül másfél éves korig ún. én-meséket mondjunk neki. Ezek róla, az ő napjáról, a fontos, érdekes történésekről szólnak. Egyszerű, rövid mondatokat használjunk, és egy mese ne legyen hosszabb 8-10 mondatnál. Annak ellenére, hogy róla szólnak, tekintsük mesének, és kezdjük a hagyományos bevezetővel: egyszer volt, hol nem volt egy kisfiú/kislány, akit úgy hívtak hogy… és itt mondjuk a baba nevét.
bújócska, és a kukucskálós játék is a kedvencek közé fog tartozni. Akár őt keressük, akár mi magunk bújunk el egy kendő mögé, hangos kacagás fogja kísérni a felbukkanásunkat. A bábozás is jó szórakozás lehet. Ujjbábokat, kesztyűbábokat használjunk, ezzel játszunk el rövid jeleneteket. Már kaphat papírt és ceruzát, vagy zsírkrétát, és az ölünkbe ültetve firkálhat. Vastag, könnyen megmarkolható ceruzát vegyünk.
A kicsik egyre jobban élvezik a birkózást, emelgetést, mindent, amihez apa erős karjára van szükség. Bizonyára szívesen tologatnakegyütt kisautókat, gurítgatnak labdát vagy építenek tornyot a papával. Új készségeiket is szívesen gyakorolják a segítségével, mivel a papa elvárásai, reakciói arra sarkalják a babát, hogy újra és újra megmutassa, mit tud. Természetesen figyelni kell, hogy ne várjunk el olyat a babától, amire még nem ért meg, és arra is, hogy szelídebb játékra váltsunk, ha már elfáradt.
Nagyon jó játék lehet a közös házimunka is, mivel közelünkben jól érzi magát. Mindig mindenről tájékoztassuk, és adjunk neki új, izgalmas tárgyakat is, amelyeket csak a munkavégzés helyén veszünk elő.
Játék-tér
Miután a baba így vagy úgy elindul – elkezd kúszni, mászni, bútorokba kapaszkodva lépegetni – az egész lakás játék-térré válik. Igyekezzünk baba-biztossá alakítani a lakást, de hagyjunk meg a kicsinek egy-két fiókot, és polcot, amikben szabadon pakolhat. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a szobában, még könnyen eleshet, nekitolathat valaminek, vagy magára ránthatja az asztalterítőt.
Bár napjainkban nem divat a járóka, de mégis hasznos bútordarab lehet, ha pár percig felügyelet nélkül kell hagynunk a babát. Ne hagyjuk benne sokáig, és mindig tegyünk mellé néhány érdekes játékot, tárgyat. Soha ne tegyük bele büntetésből, mert annál kevésbé fogja szeretni. Ha házimunkát szeretnénk végezni, vagy tornázni, amíg ő a járókában van, olyan helyre tegyük, ahonnan lát minket, és beszéljünk közben hozzá.

Saját :
Az én kicsi Lénám nagyon szeret rombolni,rendszeresen építek neki fakockákból tornyokat amiket szíves örömest lerombol,aztán kezdődhet előröl a játék.Mert ugye neki ez még játék.
Nagyon szereti mondókázunk.Nagyon ajánlom a Kerekítő könyveket,amiket mi is szorgalmasan lapozgatunk és ezekből mondókázom Lénámnak.Szereti a hintáztató,ringatós mondókákat,játékokat.Érdeklődve próbálná tologatni a tesója autóit.A laporellókat még nem nagyon figyeli,2 naponta szoktam neki mutatni a lapokon lévő állatokat,ábrákat.Valahol azt olvastam,ezeket folyamatos mondogatás után megjegyzik és 1 éves kor után már ha kérdezzük,hogy melyik a virág vagy a lepke,meg tudja mutatni.
Ahogy a cikk írja,a közös házimunka is jó játék lehet.Ha főzök Léna mindig ott van mellettem és mindent amit megfoghat és szájába vehet odaadok neki ő ezekkel szívesen eljátszadozik legyen az zacskó,fakanál,m.a kanál,kicsi tálkák,m.a tányér,habverő stb. amik nem árthatnak neki.Persze csak akkor adjunk neki ilyeneket,ha tudunk rá figyelni.
Hagyni szoktam neki,hogy megfogja a zöldségeket(krumpli,hagyma,répa stb.),gyümölcsöket,de nem engedem,hogy bekapja őket.
a bébi játékok nem mindig kötik le,sőt van olyan napunk,amikor nem is nagyon foglalkozik velük,mert már betudja járni az egész házat és így neki minden más érdekesebb mint a játékai.7 hónaposan kezdett el mászni,már feláll a járókában,minden hol felhúzza magát és már egy hete sétál a kanapé mellett,kapaszkodva.
Vízben:-apró m.a játékai vannak,velük szívesen eljátszogat a vízben,leszokta őket nyomni a víz alá és meglepődve figyeli,hogy bukkanak azok fel.
ITTmég több mindent olvashatsz arról mit is játsz a 8 hónapos csemetéddel. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése