2013. április 19., péntek

Atis és a sport

Tudni vélik van egy 4 lassan 5 éves eleven fiacskám,akiben túl teng az energia,amit sosem tud jól hasznosítani.Egyfolytában ugrál,fut,mocorog-egyszerűen nem tud megülni a fenekén!!Sokszor megy az agyamra a pörgésével.De komolyan,honnan van ennyi energiája??Még az csak jól van,hogy folyamatos mozgásban van,de ilyenkor nem vesz ám észre semmit és senkit és gyakran előfordul,hogy neki megy másoknak,vagy elesik saját magának okozva fájdalmat.Lényeg a lényeg,megoldást kellett találnunk az energiája levezetésére.Azt tudtuk,hogy valamiféle sport lesz a megoldás,de azt nem,hogy melyik.Azt is tudtuk,hogy már valamelyest érett arra,hogy egy kicsit komolyan vegye azt amibe belekezd.Jelzem kicsit,hisz gyerek még,nem kell szigorúan komolyan vennie majd azt a sportot amit választunk,hisz tudom,hogy a felét úgy is el bohóckodja.Ha kitart a választott sport mellet és szereti csinálni,akkor úgy is a maga szintjén,lelkesen fogja űzni.Annyira nem olvastam utána,mi is a legmegfelelőbb sport egy 5 évesnek,mivel érdemes kezdeni,de az tudom,hogy nem szeretnék ráerőltetni semmit,több sportot is kipróbálhat,amihez kedvet érez és amihez itt a környéken lehetőség nyílik.
jelenleg nálunk mik jöhetnek szóba?
Az első helyen a foci,amit ugye apa űz,szabad idejében.Atist is szerettük volna a foci felé terelni,de nem nagyon hajlik a labda felé.Szerintem annyira nem érdekli,erre rájöttünk tavaly,így nem is célozgatunk rá,hogy fim,a foci lesz a te sportod!!Mert nem,legalábbis most úgy néz ki. :-)
Aztán,lehet úszni,szigorúan csak ,mert nincs fedett medence,csak Hajdúszoboszlón,de ez most mindegy is mert a gyerek még nem tud úszni.Most nyáron szeretném kivinni a fürdőbe,szerencsére a szomszéduk az oktató,így nyugodt szívvel fogom rábízni.Remélem idén sikerül megtanul úszni és ha kedve lesz még hozzá télen szoboszlóra átjárhatunk az uszodába.
Lovaglás,ezt is tervezem beiktatni a nyarunkba,már beszéltünk róla,szeretne megtanulni lovagolni is.
Lovardánk van a városba,ló is van egy pár,így nincsen akadály.
Van még kézilabda,amit majd iskolásként szeretnék,ha megismerne.
Pin-pong,amit szintén apa játszik,nem tudom hány éves kortól lehet elkezdeni és tanítanak e már 5 éveseket,de nem hiszem.Majd ennek utána járok.
Azt hiszem sakk is van a Művelődési Házban,de nem tartom jó energia levezető sportnak,szelleminek annál inkább.
És a végére hagytam a jelenlegi választásunkat a Kick-Box-ot.
Azt nem tudom,hogy most ez jó választás volt e,de Atis szereti és hétről-hétre fejlődik,ami csak jót jelent.
Már szeptemberben kezdődtek az edzések,de én nem tudtam róla,majd csak február környékén lettem figyelmes rá.Akkor még nem terveztem,hogy megemlítem Atisnak,hogy mit szólna hozzá,ha járna.Erre csak március közepe fele került sor,amikor már besokkalt a téltől,a bezártságtól és én is a folyamatos pörgésétől.
Elmondtam az apukájának is,hogy mit szólna,hozzá,ha járna a gyerek kick-box-ra.Bele egyezett,sőt kiderült még valamikor nagyon régen ő is járt!Hmm,miket meg nem tudok én a férjecskémről!! :-D
Szóval Atist is megkérdeztem,lenne e kedve boxolni,mire ő persze,mikor megyünk???
Egyből ment volna,de mondtam neki,hogy elmegyünk megnézzük,hogy milyen egy edzés,milyen az edés ha úgy érzi,hogy szeretné csinálni,akkor legközelebb teljesen belevetheti magát az edzésbe.
Persze tetszett neki elsőre,és azóta egy héten kétszer ott van és boxol.Nem vérre menő edzés folyik,hanem laza,jó kedvű box,ahol persze egy kicsit fegyelmezetnek is kell lenni,de nem bánom.Egy órát végig ugrál,tanul is,nevet is aztán jókedvűen indulunk haza.Ott lehet maradni a szülőnek is,de én már nem ülök ott vele,mert akkor nem úgy áll hozzá az egészhez ahogy kellene,így ott hagyom magára az edzővel és a többiekkel.Nem foghatom mindig a kezét,szerencsére ő ezt nem tartja tragédiának,edzés előtt elbúcsúzunk majd vár hogy mikor érkezem.Hamarabb szoktam érte menni,hogy az edzés végébe bele kukkantsak,és lássam fejlődött e valamit.Igen fejlődött az ütése már szépen alakulnak a rúgásain van még mit csiszolni,de nem sietünk,a maga kis tempójában halad.
Azt elfelejtettem leírni,hogy az elején leszögeztük,hogy boxolni és rugdosni az óvodában és máshol is szigorúan TILOS csak is az edzésen.Ha egyszer is szólnak érte azonnal abba kell hagynia,nem azért járunk boxra,hogy ő most verekedjen bár kivel is.Szerencsére az ovis csoportjából is járnak 3-an,így nem érzi magát egyedül,hisz vannak az ő korosztályából is.lányok-fiúk egyaránt.
Majd elválik,meddig fogja űzni ezt a sportot,ha azt mondja nem szeretné folytatni,nem erőltetjük.

És a végén egy cikk.Sport gyerekeknek.

A gyerekek számára a mozgás és a sport fontos a testi-lelki egyensúly, a harmonikus fejlődés, valamint az egészséges életmód szempontjából. Sok szülő igyekszik gyermekével megszerettetni valamilyen mozgásformát, mások azonban nem erőltetik, hogy csemetéjük valamilyen rendszeres testedzést végezzen.
Ha a gyerek életkorának és az érdeklődési körének megfelelően választasz testmozgást számára, az eredmény akár hosszútávú is lehet!

A gyerekek és a sport

A különböző sportok gyerekek számára elősegítik szervezetük egészséges fejlődését. Gyerek életkorának és érdeklődési korának megfelelően célszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet.
gyerekek sportolása és a rendszeres testmozgás számos pozitív következménnyel jár: elősegíti a harmonikus testi fejlődést, megelőzi az elhízást, valamint a lelki egyensúly megtartásában is segít.
Azonban azzal mindenképp számolj, hogy nem minden gyerekből lesz élsportoló. Segítsd gyermekedet, hogy megtalálja a számára leginkább megfelelő sportot, iskolát, művelődési központot, de akár házatok udvarán is mozoghat kicsit.
Szeretnél gyermekednek segíteni, hogy már a kezdetektől egészséges életet éljen? Számos olyan sportág és mozgásforma létezik, amelyek kifejezetten ajánlottak gyermekek számára, sőt, már egészen pici kortól űzhető.
A te bátorításoddal és segítségeddel könnyen megkedvelhet valamilyen sportot. Keltsd fel a gyerek érdeklődését úgy, hogy elviszed különböző sporteseményekre, és megosztod vele saját élményeidet. 

Minden korosztály számára létezik megfelelő mozgásforma

Bizonyára lesznek olyan sportok, amelyeket gyermeked előnyben részesít és lelkesen beszél róluk. Ebből az információból kell kiindulnod - természetesen korosztályától függően- amikor sportot választasz gyermeked számára. A különböző korcsoportoknak megfelelően a következő mozgásformák a legalkalmasabbak:
2–5 év közötti gyerekek
kisgyerekek, óvodások sok alapmozdulatot megtanulnak, de még túl fiatalok a csapatjátékokhoz. Ebben a korban a legjobb a nem strukturált mozgás. A következő sportokkal próbálkozhat:
• futás
• mászás
• bukfencezés
• könnyű torna, művészi torna
• téli korcsolyázás
• tánc
• valamilyen egyszerű labdajáték
• tricikli vagy segédkerekes kerékpár pedálozása
• különböző vizi játékok
    6-7 éves gyerekek
    Ahogy nőnek, figyelmük és koordinációs képességük is fejlődik. A nagyobb gyerekek már jobban meg tudják érteni az utasításokat és a csapatmunkát is. Gondolj olyan szervezett tevékenységekre, mint a:
    • lovaglás
    • labdarúgás, kézilabda, vízilabda
    • moderntánc
    • úszás
    • tenisz
    • harcművészetek
    • futás
    • kerékpározás, körkorcsolyázás, gördeszkázás
      8 év feletti gyerekek
      Már 8 éves kor felett szinte bármilyen sport elfogadható. Ebbe a korban a fiúk inkább a labdarúgás és a kosárlabda iránt érdeklődnek, a lányok pedig a kézilabdát, röplabdát és a moderntáncokat részesítik előnyben.

      Praktikus ötletek

      Természetesen, nem csupán a szervezett csoportos sportok és a rendszeres edzések az egyetlen lehetőség a gyermek mozgásigényének kielégítésére. Ha nem igazán érdeklődik a különböző sportok iránt, keress valami más mozgásformát, fizikai tevékenységet neki.
      A lehetőségek száma szinte végtelen: kerékpározzon együtt a család, járjátok be közösen az erdő ösvényeit, vagy látogassatok meg egy sportközpontot, ahol például megismerkedhet a falmászással.
      Bátorítsd, hogy töltsön több időt barátaival, gyakorolja a kötélre mászást, a kosarazást vagy más interaktív játékot. A mozgást videojátékkal is ösztönözheted, ma már többféle olyan játékkonzol kapható, amely a szórakozást ötvözi a mozgással.
      Ha több sportra is van lehetőség a közeletekben, engedd gyermekednek, hogy több tevékenységből is "kóstoljon", mielőtt egy bizonyos sport mellett döntötök - közösen. A  különböző sportokösszehasonlításánál, vedd figyelembe a következőket:
      • a szükséges felszerelés mennyiségét és árát
      • az edző szakirányú végzettségét, sportmúltját, illetve a csoport létszámát
      • a fizikai megterhelés mértékét a gyermek képességeink függvényében
      • a sport jellegét, hogy az egyéni képességen vagy a csapatszellemen van-e a hangsúly.
        Ugyanakkor gondold végig a gyerek napi programját is. Azok számára, akik már be vannak iratkozva zeneórára, lehet, hogy a rendszeres edzés bevezetése már megterhelő lenne. Ezen felül győződj meg arról, hogy egyáltalán részt akar-e venni ezekben a tevékenységekben. Próbáld ész érvekkel és saját tapasztalatodat felhasználva meggyőzni, de ne kényszerítsd semmire. A szervezett sportnak megvannak a maga előnyei, de az egészséges életmód nem feltétlenül tartalmazza ezt a típusú tevékenységet is.
         Ami a legfontosabb: segítsd, hogy gyermeked megértse a rendszeres testmozgás előnyeit és a  testi-lelki egészségre gyakorolt pozitív hatását!!!!!!!!!!!


        Forrásitt

        Nincsenek megjegyzések:

        Megjegyzés küldése